Eten en drinken in Marmaris

Turkije kent een geschiedenis, waarin veel verschillende culturen elkaar opgevolgd hebben en dit ziet u vandaag de dag terug in de gevarieerde keuken van het land.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Turkse keuken kent invloeden van de Griekse, Arabische en Kaukasische. Met name in de mezeler, die vaak als voorgerecht geserveerd worden, ziet u de diversiteit van de Turkse keuken terug. Mezeler zijn een soort tapas, waarbij u kunt kiezen uit allerlei kleine hapjes en salades. In veel restaurants worden ze op een buffet gepresenteerd en kunt u zelf pakken of aanwijzen wat u wilt hebben. In kustplaatsen zoals Marmaris en in oude vissersdorpen kunt u zeer goede visgerechten bestellen. In de buurt van Marmaris staat met name Kumbulük bekend om de goede visrestaurants. Wanneer u vis bestelt moet u niet vergeten vooraf de prijs en het gewicht van de vis af te spreken, anders zult u bij de afrekening voor een zeer onaangename verrassing komen te staan. Erg smakelijk zijn verder de traditionele stoofgerechten die met rund- of lamsvlees worden bereid. Aangezien moslims geen varkensvlees mogen eten, zult u geen gerechten met varkensvlees op de menukaart in Turkse restaurants vinden. Het nagerecht in Turkije bestaat meestal uit vers fruit of ijs. Turkije is natuurlijk ook het land van de baklava en ander gebak en zoetigheden. Deze lekkernijen vindt u in een zogenaamde pastana. Een uitstekend drankje om uw dorst te lessen is ayran, dat bestaat uit yoghurt, water en zout. Verder wordt in Turkije veel koffie, thee en rakı gedronken.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven open tot de laatste gasten vertrokken zijn. De Turken hanteren niet echt vaste eettijden, maar nuttigen een maaltijd wanneer ze honger hebben. In de meeste eetgelegenheden kunt u de hele dag terecht voor een maaltijd. De uitzondering is de ramadantijd. Tijdens de vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Restaurants zijn overdag gesloten en gaan pas ’s avonds open en dan wordt meestal alleen een speciaal vastenmenu geserveerd.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de meeste toeristische plaatsen vindt u moderne supermarkten waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. Bijna elke plaats heeft een wekelijkse markt waar u vers fruit en groenten kunt halen. In de toeristische plaatsen zijn supermarkten in het hoogseizoen zeven dagen per week open en vaak tot ’s avonds laat.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Turkije kent verschillende soorten eetgelegenheden. Het meest voorkomend zijn de lokanta, eenvoudige eethuizen, waar u gestoofde en gegrilde maaltijden kunt eten. De meeste gerechten zijn kant-en-klaar en vaak kunt u aan het buffet zelf aanwijzen wat u wilt hebben. In lokantas kunt u goedkoop, maar vaak zeer smakelijk eten. De pide salonus en kebap salonus zijn zeer eenvoudige gelegenheden. In de eerstgenoemde eet u met name deeggerechten in de kebap salonus kunt u terecht voor gegrild vlees en Turkse pizza. Tot slot worden met restoran wat chiquere restaurants, maar ook internationale restaurants aangeduid. Prijzen liggen hier vrij hoog, maar dat wil zeker niet zeggen dat u hier beter eet dan in de traditionele, authentieke Turkse eettentjes. In Marmaris vindt u allerlei restaurants, van traditionele Turkse tot Chinese en Italiaanse en bijvoorbeeld steakhouses.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het wordt afgeraden om in Turkije kraanwater te drinken. In supermarkten kunt u flessenwater kopen.