Vervoer in Marmaris

De bus is het populairste openbaar vervoersmiddel in Turkije en buslijnen zijn goed geregeld.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In grote vakantieplaatsen kunt u gemakkelijk een auto huren. Het is eveneens mogelijk meteen bij aankomst op het vliegveld een auto te huren of om dit vanuit Nederland al via internet te regelen. Deze laatste optie is vaak het goedkoopst. Wanneer u een auto huurt, houdt u dan rekening met de rijgewoonten in Turkije. Toeteren betekent hier niet dat men vindt dat u te langzaam rijdt, maar dat men u gaat inhalen en u ruimte dient te maken. In Turkije werkt men met een driebaanssysteem, waarbij van beide kanten ingehaald mag worden. Op deze wegen moet u goed aan de rechterkant van de weg rijden, zodat in het midden genoeg ruimte overblijft voor inhalende automobilisten. Wanneer u een auto huurt kunt u het beste even de auto nalopen om te kijken of er geen schade is, die later op u verhaald kan worden.

Scooters en motoren

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Scooters en motoren zijn bij de grotere verhuurbedrijven te huur. Zorgt u altijd voor een goede verzekering en leest u zelf even de kleine lettertjes door!

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De taxi is een goedkoop vervoermiddel in Turkije. Ze zijn geel en beschikken over een meter. Let u erop dat de chauffeur voor vertrek de meter aanzet. Wanneer u een lange rit per taxi wilt maken, kunt u het beste van tevoren een prijs afspreken.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het openbaar vervoer per bus is in Turkije goed geregeld en niet duur. Tussen de grote steden rijden regelmatig goed verzorgde bussen. Busstations liggen vaak een eindje buiten het centrum van de stad, maar minibussen brengen u van en naar het centrum. Tussen kleinere plaatsen, waaronder veel badplaatsen, maakt men gebruik van de dolmuş, een typisch Turks vervoermiddel. Het zijn minibusjes die als een soort openbare taxi fungeren. De busjes vertrekken meestal pas wanneer ze bijna vol zijn. Het voordeel van de dolmuş is dat u overal in kunt stappen en de Turken doen dat ook zeker. Soms raken de busjes daardoor erg vol. U kunt tevens overal waar u wilt uitstappen, zolang u maar duidelijk bij de chauffeur aangeeft waar u eruit wilt. De bestemming van de minibusjes staat op de voor- of zijkant aangegeven. Betalen doet u contant in de dolmuş.