Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Marmaris.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De munteenheid in Turkije is de Nieuwe Turkse lira, die onderverdeeld is in 100 kuruş. In toeristische gebieden wordt de euro ook geaccepteerd en sommige winkeliers hebben zelfs liever dat u met euro’s betaalt en als u het goed aanpakt levert dit voordelige deals op. In de meeste plaatsen zijn geldautomaten te vinden, waar u geld kunt pinnen. Bedenkt u wel dat u per transactie kosten betaalt, dus het is voordeliger in één keer veel geld op te nemen. Creditcards worden in veel winkels en hotels geaccepteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Marmaris kunt u prima met uw mobiele telefoon bellen. Wanneer u langere tijd in Turkije verblijft is het wellicht handig een prepaidkaart te kopen. Bellen kunt u ook met openbare telefoons, die u vaak op pleinen, bij bus- en treinstations of in het postkantoor vindt. In het postkantoor of bij krantenkiosken kunt u telefoonkaarten kopen.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordat u naar Turkije op vakantie gaat is het verstandig na te gaan of de inentingen van u en uw kinderen in orde zijn. Het gaat met name om difterie, polio, tyfus en tetanus. Veel mensen hebben de eerste paar dagen van hun vakantie darmklachten, omdat zij moeten wennen aan het eten. Wanneer u gegrild vlees neemt, kunt u het beste vragen om goed doorbakken (iyi pişmiş). Turkije kent openbare en particuliere ziekenhuizen. De particuliere ziekenhuizen zijn over het algemeen comfortabeler, maar het kan zijn dat men u hier voor meer behandelt dan nodig is, waardoor u een hoge rekening te betalen krijgt. In de particuliere ziekenhuizen heeft u grotere kans dat artsen Engels spreken. U moet in ziekenhuizen contant voor behandelingen betalen. Bij thuiskomst kunt u de nota declareren bij uw ziektekostenverzekering. Het is raadzaam om een goede reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Overleg hierover met uw verzekeringsmaatschappij.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Turkije is een veilige bestemming, maar u dient op een aantal dingen te letten. Vervoert u bijvoorbeeld nooit pakketjes voor vreemden; toeristen worden regelmatig als drugskoerier gebruikt. Past u op drukke plaatsen extra goed op uw tas en uw waardevolle spullen. Zakkenrollers werken vaak vanaf een langsrijdend voertuig, het kan daarom helpen de straatzijde van de stoep te vermijden en meer aan de binnenkant te gaan lopen. Laat waardevolle spullen nooit ergens onbewaakt achter en laat ze bij voorkeur in een kluis in uw accommodatie achter. Wanneer u afgelegen gebieden wilt bezoeken, doet u dit bij voorkeur in een groep. Tot slot wordt het afgeraden lifters mee te nemen.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Marmaris:

  • In Turkije kunt u veel last van muggen hebben. Neemt u dus goede insectenspray mee en wanneer u met kinderen reist kunt u eventueel een klamboe meenemen.
  • Turkije is een Islamitisch land en hier moet u zich altijd van bewust zijn, vooral als u de moderne kustplaatsen verlaat en het binnenland intrekt. Vrouwen die zonder man op reis zijn kunnen zich het beste van enige discretie bedienen, want te veel vrijpostigheid kan tot vervelende, soms zelfs gevaarlijke situaties leiden. Bedenkt u zich dat het leven van vrouwen en mannen erg gescheiden is in een land als Turkije. Er zijn cafés waar alleen mannen komen en cafés voor gezinnen en stellen, waar man en vrouw dus samen komen. Bent u in het meer traditionele binnenland en u bent de weg kwijt of u wilt iets anders aan de plaatselijke bevolking vragen, spreekt u dan altijd iemand van hetzelfde geslacht aan.
  • Turken zijn over het algemeen bijzonder vriendelijk en u zult gastvrij ontvangen worden zolang u respect toont voor cultuur, religie en traditionele Turkse gewoontes en gebruiken. Probeert u ook vriendelijk te blijven tegen opdringerige verkopers. Groet beleefd en loop vervolgens resoluut door.
  • Het voltage bedraagt in Turkije net als in Nederland 220 volt en over het algemeen passen Nederlandse stekkers op de Turkse stopcontacten. Stroomuitval komt regelmatig voor, maar duurt meestal niet lang.
  • Overal waar u komt dient u over de prijs te onderhandelen. Wanneer u aan een onderhandeling begint en de verkoper op een zeker moment akkoord gaat, dient u de koop door te zetten. Het wordt als zeer onbeschoft ervaren wanneer u alsnog van de koop afziet.
  • Nudisme is overal in Turkije verboden. Topless zonnen kunt u alleen binnen bepaalde accommodaties.